ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Γυναικεία Παραδοσιακή Φορεσιά Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου) Ημαθίας

Γυναικεία Παραδοσιακή Φορεσιά Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου)

– Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου) Ημαθίας διατίθεται από το βεστιάριο μας προς ενοικίαση ή πώληση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα, το κόστος ενοικίασης ή πώλησης καθώς και για τους τρόπους αποστολής επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο ή στο e-mail του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια: Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου) χαρακτηρίζεται από τον ιδιόμορφο κεφαλόδεσμο, που μοιάζει με περικεφαλαία και ονομάζεται τοπικά το «κατσούλι», ενώ είναι σημάδι ελληνικής καταγωγής της φορεσιάς.
Η ιστορία θέλει, σύμφωνα με την καταγραφή της Αγγελικής Χατζημιχάλη από γυναίκες του χωριού περί το 1950, η παράδοση του κεφαλόδεσμου, αλλά και όλης της φορεσιάς και των κοσμημάτων της να προέρχεται από τα χρόνια που έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Βασιλιάς για να τιμωρήσει κάποιους στρατιώτες του για τη δειλία που έδειξαν κατά την διάρκεια της μάχης και να επιβραβεύσει τις γυναίκες που δεν σταμάτησαν να φέρνουν νερό και τρόφιμα στους στρατιώτες, πήρε τις περικεφαλαίες των ανδρών και τις φόρεσε στις γυναίκες.

Γυναικεία Παραδοσιακή Φορεσιά Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου)
Γυναικεία Παραδοσιακή Φορεσιά Αλεξάνδρειας Γιδάς (Ρουμλουκίου)

Δείτε ακόμα την ανδρική παραδοσιακή φορεσιά της Επισκοπής Ημαθίας

Ανδρική Παραδοσιακή Φορεσιά Επισκοπής Ημαθίας